Πρόγνωση Δείκτη UV

 

Σαβ. Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πέμ.
UV Index UV Index UV Index UV Index UV Index UV Index
4.9 4.5 4.0 3.5 3.9 3.8
 Μεσαίος   Μεσαίος   Μεσαίος   Μεσαίος   Μεσαίος   Μεσαίος 

Τα πενυματικά δικαιώματα της πρόγνωσης Ηλιακής ακτινοβολίας ανήκουν στην © KNMI/ESA (http://www.temis.nl/). Χρήση κατόπιν αδείας

UV Index Legend

UV Index Scale


Σχετικά με το δείκτη UV και την κλίμακα του δείκτη UV

Το στρώμα όζοντος προστατεύει τη γη από την επιβλαβή UV ακτινοβολία. Η μείωση όζοντος, καθώς επίσης και οι εποχιακές και καιρικές παραλλαγές, αναγκάζουν τα διαφορετικά ποσά UV ακτινοβολίας για να φθάσουν στη γη οποιαδήποτε στιγμή. Αυτή η πρόβλεψη UV-δεικτών χρησιμοποιεί τον UV-δείκτη πρόβλεψης KNMI/EMA multi-day που προβλέπει τα επίπεδα ακτινοβολίας σε μια κλίμακα 1-11+, βασισμένη στο γεωγραφικό πλάτος και το γεωγραφικό μήκος της θέσης.


1-2: Χαμηλός

Μια UV ανάγνωση δεικτών 2 ή λιγότερο σημαίνει χαμηλό κίνδυνο από τις UV ακτίνες του ήλιου για το μέσο άτομο:


3-5: Μεσαίος

Μια UV ανάγνωση δεικτών 3 έως 5 συγκρατεί τον κίνδυνο ζημιάς από τη μη προστατευμένη ηλιακή έκθεση.


6-7: Υψηλός

Μια UV ανάγνωση δεικτών 6 έως 7 σημαίνει υψηλός κίνδυνος ζημιάς από τη μη προστατευμέή έκθεση ήλιων. Εφαρμόστε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. Φορέστε ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας. Απαιτείται η προστασία ενάντια στο ηλιακό έγκαυμα. Μειώστε το χρόνο στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Προστατευθείτε με καπέλο, γυαλιά ηλίου και με χρήση αντιηλιακού.


8-10: Πολύ Υψηλός

Μια UV ανάγνωση δεικτών 8 έως 10 σημαίνει πολύ υψηλός κίδυνος από τη μη προστατευμένη ηλιακή έκθεση. Ελαχιστοποιήστε την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των ωρών μεσημβρίας, από 10 π.μ. σε 4 μ.μ. Προστατευθείτε εφαρμόζοντας αρκετές φορές αντιηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. Φορέστε την κατάλληλη ενδυμασία και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε το δέρμα και τα μάτια. Πάρτε τις πρόσθετες προφυλάξεις. Το μη προστατευμένο δέρμα θα καεί γρήγορα. Εναλλακτικά , επιδιώξτε τη σκιά, φορέστε ένα καπέλο, γυαλιά ηλίου και χρησημοποιείστε αντιηλιακό.


11+: Ακραίος

Μια UV ανάγνωση δεικτών 11 ή υψηλότερος σημαίνει ακραίος κίνδυνος ζημιάς από τη μη προστατευμένη ηλιακή έκθεση. Προσπαθήστε να αποφύγετε την ηλιακή έκθεση κατά τη διάρκεια των ωρών μεσημβρίας, από 10 π.μ. σε 4 μ.μ. Εφαρμόστε αντιηλιακό αρκετές φορές με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15 κάθε 2 ώρες. Πάρτε όλες τις προφυλάξεις. Το μη προστατευμένο δέρμα μπορεί να καεί πολύ γρήγορα. Η άσπρη άμμος και άλλες φωτεινές επιφάνειες απεικονίζουν το UV και θα αυξήσει τη UV έκθεση. Προσπαθήστε να αποφύγετε την ηλιακή έκθεση μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Επιδιώξτε τη σκιά, καλυφθείτε, φορέστε ένα καπέλο, γυαλιά ηλίου, και χρησημοποιείστε αντιηλιακό.

Εγώ και η σκιά μου:

Ένας εύκολος τρόπος για να πείτε πόσο είναι η UV έκθεση που παίρνετε είναι να δείτε τη σκιά σας:

Εάν η σκιά σας είναι πιό ψηλή από ότι είστε (το πρωί και αργά το απόγευμα), η UV έκθεσή σας είναι πιθανό να είναι χαμηλή.

Εάν η σκιά σας είναι κοντύτερη από ότι είστε (γύρω στη μεσημβρία), εκτίθεστε στα υψηλά επίπεδα της UV ακτινοβολίας. Επιδιώξτε τη σκιά και προστατεύστε το δέρμα και τα μάτια σας.